top of page

Uusi aika, uusi veneily

Muutamia lauseita hetken aikaa aktiivimiehistöstä poissa olleelta meripelastajalta, jonka osalle lankesi tänä keväänä seuramme hallituksessa vesiturvallisuusterveisten kirjoittaminen vuosijulkaisusisältöömme:


Tämä kevät on ollut poikkeuksellista aikaa koko yhteiskuntamme jouduttua pandemian tuomien muutosten eteen. Kukaan ei vielä tiedä, mitä lopputuloksia näistä muutoksista syntyy. Loppujen lopuksi muutos kuitenkin tuppaa viemään asioita eteenpäin, mikä tässäkin asiassa on ehkä se kulma, joka vähiten mutristuttaa suupieliä.


COVID 19 koskettaa meitä kaikkia ja on presidenttime sanoja mukaillen näkymätön vihollinen, mutta voitettavissa. Veneily puolestaan on monelle meistä rakas harrastus ja henkireikä arjen haasteista, melko kaukana viruksesta monen mielestä. Näkymättömyys on kuitenkin uudenlainen voitettava. Oireeton tartuttaja tuskin on tietoisesti koskaan halunnut levittää tautia uusille alueille, niin kuin ei pulaan joutunut veneilijäkään halua lähtökohtaisesti viedä hoitohenkilökuntaa toisilta avuntarvitsijoilta.


Kun edessämme ei olekaan tilanne, jota minä itse, tässä ja nyt, voin hallita, onkin haaste uusi. En voikaan valita asian koskevan minua tai valita kärsiväni seuraukset, koska olenkin osa kokonaisuutta ehkä näkyvämmin kuin ennen pandemiaa. Oli kyseessä oireeton ravintolanpitäjä tai onneton voimansa tunnossa oleva Internet-haasteen kautta itsensä tartuttanut nuori, on tilanne kaikille uusi.


Monelle, joka on elänyt yhteiskunnassa, jossa itse rakennettin se mitä saatiin ja luotiin oma tie, ei nykypäivän verkottunut ja reaaliaikaisesti päivittyvä toimintaympäristö olekaan enää se sama tuttu tai turvallinen. Lehdissäkin kirjoitetaan hädissään vanhempiaan paimentavista kolmekymppisistä, jotka eivät tajua miksi isä tai äiti menee kauppaan hakemaan kahta tomaattia kun puoli maailmaa on sotaa muistuttavassa poikkeustilassa. Kummassakin päässä spektriä kummastellaan ja opetellaan uutta maailmaa.


Veneillessämme olemme omassa maailmassamme, jonka vene mahdollistaa. Se vapaus ja irtautumisen mahdollisuus, jonka vene mahdollistaa on edelleen olemassa. Uusi vastuumme on varmistaa, että voimme jatkossakin nauttia tästä mahdollisuudesta. Se tarkoittaa, että meidän on otettava vastuu itsestämme ja veneestämme merellä tavalla, joka on astetta lähempänä sitä ammattimaisuutta, jolla työkseen merellä kulkijat ovat turvallisesti merellä kulkeneet ja kulkevat vastakin. Se tarkoittaa riskien tunnistamista, arvioimista ja toiminnan sopeuttamista. Se tarkoittaa kaluston tuntemusta, huoltamista ja ennen kaikkea miehistön ja kaluston rajoitteiden ymmärtämistä sekä kunnioittamista.


Meri on itsestäänselvä kunnioitettava elementti. Sää, osaamistasoon suhteutetut olosuhteet, valmistautuminen ja suunnitelmallisuus luovat pohjan niin kaluston kuin merenkin kanssa toimimiseen. Tässä asiassa ei ole niinkään uutta, mutta voi olla, että eksyneen poimiminen Kustaanmiekasta sairaanhoitajan ja lääkärin vapaaehtoisponnistuksena meripelastusaluksella, siksi että ihmisparan GPS hajosi ei ole niitä asioita, mitä juuri nyt haluttaisiin tehdä.


Mutta enhän minä. Et varmaan, niin kuin en minäkään. Poikkeustila tuo ehkä esiin eron niiden välillä, jotka ajattelevat etteivät tai sanovat etteivät, ja niiden jotka valmistautuvat ja toimivat niin etteivät. Eli ethän sinä, enkä minäkään, kun olemme yhdessä valmistautuneet ja pitäneet huolen niin itsestämme kuin kalustostamme muut huomioon ottaen.


On hämmentävää huomata, ettei tarvita kuin 15 euron Lidl-lenkkari viemään ihmiset tilanteeseen, jossa oma isovanhempi tai läheinen voi kuolla vain siksi, että toinen pitää tuupata sivuun tarjouslaarilta. Usein arjessa ei tule lainkaan ajateltua arkisia käyttäytymismalleja. Samalla on hämmentävää, että moneen muuhun tautiin kuolee moninkertaisesti ihmisiä, emmekä ole sulkeneet yhteiskuntaa näiden takia. Riskienhallinnassa kutsumme tätä "creep" -nimellä. Asiat eivät tunnu miltään, kun niitä vain tapahtuu. Yhtä kaikki, COVID 19 on tuonut esiin uusia haasteita ja muuttanut toimintaamme tavalla, joka näkyy vielä kauan eri yhteiskunnan osa-alueilla. Onneksi on veneily.


Tänä vuonna katsastus järjestetään etämenettelyin. Vastuullinen toiminta ja oikea kaluston ja varusteiden kunnon varmistaminen ovat tärkeitä asioita. Katsastajat pyrkivät tukemaan asiassa ja kaikkien yhteispeli onnistuu varmasti kun teemme kukin oman osuutemme.


Kun veneilyn aika sitten koittaa, muistetaan valmistautuminen ja varaudutaan niin, että tarpeettomilta kohtaamisilta vältytään. Nautitaan yhdessä kukin tahoillamme kauniista veneilykaudesta ja Suomenlahtemme tuomista mahdollisuuksista, uusin silmin.


"A man travels the world over in search of what he needs and returns home to find it." - George A. Moore


Kevätterveisin


Jan Segerstam

pitkäaikainen veneilijä ja meripelastaja

Westend Sailors


8 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page